Zdravotně sociální aspekty snížení věkové hranice trestní odpovědnosti - Schafhauserová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce nese název "Zdravotně sociální aspekty snížení věkové hranice trestní odpovědnosti." Práce popisuje historický vývoj trestně právní odpovědnosti mládeže a současnou právní úpravu, zejména Listinu základních práv a svobod, Úmluvu o právech dítěte, zákon o sociálně právní ochraně dětí, zákon o rodině, trestní zákon, trestní řád, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, zákon o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a zákon o probační a mediační službě, v platném znění. Dále popisuje věkovou hranici trestní odpovědnosti v České republice a v zahraničí. Práce se též zabývá příčinami a projevy kriminality mládeže. Cílem číslo 1 bylo zjistit na základě názorů odborníků z oblasti sociálně právní ochrany dětí a soudnictví ve věcech mládeže, zda by bylo vhodné snížení hranice trestní odpovědnosti, případně o kolik let snížit hranici trestní odpovědnosti. Cílem číslo 2 bylo stanovit a charakterizovat možné zdravotně sociální důsledky případného snížení věkové hranice trestní odpovědnosti. Výzkum byl veden metodou kvalitativní, jehož podstatou byl rozhovor s odborníky z oblasti sociálně právní ochrany dětí a soudnictví ve věcech mládeže. Základem bylo kladení předem připravených, polouzavřených otázek. Výzkumný soubor obsahoval: soudce pro mládež, státního zástupce, advokáta, 6 pracovníků probační a mediační služby a 5 pracovníků orgánu sociálně právní ochrany dětí. Z výzkumu vyplývá, že převážná část oslovených odborníků souhlasí se stávající právní úpravou hranice trestní odpovědnosti. Na základě získaných informací a dosažených cílů by práce mohla být přínosným příspěvkem do trvající diskuse o zachování či snížení hranice trestní odpovědnosti a přinést argumenty pro daná tvrzení zejména z hlediska zdravotně sociálního.
Health and social aspects of the decrease of age limit of the criminal responsibility
Keywords: trestní odpovědnost; dítě mladší patnácti let; mladistvý; provinění; criminal responsibility; child under the age of fifteen years; youthful; offence