Analýza hospodaření neziskové organizace - Nová, Dana (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci na téma Analýza hospodaření neziskové organizace je hlavním cílem charakterizovat strukturu finančních zdrojů a za pomoci finanční analýzy vyhodnotit vývoj a úroveň hospodaření zvolené neziskové organizace za sledované období. Vybranou neziskovou organizací se stala obec Volyně a hodnocení bylo provedeno v letech 2009 2013. První část diplomové práce je postavena na literárním přehledu o územních samosprávných celcích. O tom jak se územní samosprávné celky vyvíjeli, jak vznikají a jaký systém hospodaření mají, jejichž hlavním finančním nástrojem je rozpočet. K poměrně propracovaným součástem finančního řízení patří finanční analýza, která je i v této části obsažena. Dále v literárním přehledu najdeme legislativní úpravu municipalit, což jsou nejdůležitější předpisy, podle kterých územní samosprávné celky jednají a rozhodují. V závěru literárního přehledu najdeme přehled o účetních a daňových specifikách, hlavně o rozdílech v účetnictví obcí a podnikatelským subjektem. Praktická část je zaměřena na stručnou charakteristiku dané obce a její historii. Následuje popis o účetním systému obce Volyně, a jak obec zpracovává příjmy a výdaje na peněžních účtech. Také charakterizuje majetek obce, a přehled zpracovávaných dotací, jak už přijatých tak poskytnutých. Dále je tato část zaměřena na analýzu hospodaření obce, kde se přistupuje ke konkrétním analýzám, jako je analýza příjmů a výdajů, horizontální a vertikální analýza a pak samotná finanční analýza vybraných ukazatelů.
Analysis of economic non-profit organization
Keywords: Nezisková organizace; Územní samosprávný celek; Finanční analýza; Rozpočet; Účetnictví; Příjmy a výdaje; Non-profit organization; Local government units; Financial analysis; Budget; Accounting; Income and expenses.