Zapojení Jihočeského kraje do Evropského regionu Dunaj-Vltava - Medvíďová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na téma zapojení Jihočeského kraje do Evropského regionu Dunaj-Vltava. Rozdělena je do čtyř hlavních kapitol. První se zabývá vývojem přeshraniční spolupráce, což zahrnuje definici regionu, výčet teorií regionálního rozvoje, objasnění hraničního efektu a seznámení s jednotlivými evropskými programy pro přeshraniční spolupráci. Druhá kapitola se zaměřuje na euroregiony, jejich organizační strukturu, členskou základnu, financování a činnost, a udává příklady jejich sdružování v asociacích. Třetí kapitola je věnována Evropskému regionu Dunaj-Vltava a zapojení jednoho z členských regionů, Jihočeského kraje, do jeho aktivit. Kapitola popisuje založení tohoto Evropského regionu, způsob fungování a účast v rozvoji přeshraniční spolupráce. Čtvrtá kapitola představuje praktickou část této práce. Obsahuje dotazníkové šetření, provedené mezi obyvateli jižních Čech, a analýzu jeho výsledků. Toto šetření by mělo ukázat, jak obyvatelé, žijící na území Evropského regionu, vnímají vztahy mezi Českou republikou, Německem a Rakouskem, jak dobře jsou informování o existenci a aktivitách Evropského regionu Dunaj-Vltava a co si o nich myslí.
Involvement of the South Bohemia in the European region Danube-Vltava
Keywords: regionální rozvoj; pohraničí; periferie; přeshraniční spolupráce; Evropská unie; euroregiony; Evropský region Dunaj-Vltava; regional development; borderland; periphery; cross-border cooperation; European Union; European regions; European region Dunaj-Vltava