Udržování rodinných rituálů v 21. století. - Dvořáková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na to, jaký význam přikládají rodiny v 21. století rodinným rituálům a jaké rituály se snaží dodržovat. V první, teoretické části jsou definovány a vysvětleny důležité pojmy týkající se rituálu, tradic a jejich význam v životě lidí. Druhá polovina, teoretické části se zaobírá rodinou: jednotlivými typy rodin, historií a vývoj rodinného života podle Lawrence Stona. Následně se zaobírám dělení přechodových rituálů podle Gennepa. Nedílnou součástí teorie je také dělení rituálů v rodině a rituály v průběhu dne. V kategorii kalendrické rituály jsou vybrány a popsány symboly nejdůležitějších svátků v roce jako jsou Vánoce a Velikonoce. Poslední část obsahuje zaniklé a nové rituály a do této oblasti jsem zařadila 1. Máj, Valentýn, Dušíčky a Halloween. Druhá oblast, bakalářské práce obsahuje praktickou část, ve které je na začátku uveden cíl práce, který je zjistit, jaké tradice se v současné společnosti přenášejí z generace na generaci, zda se stále dodržují; které tradice zanikly a popřípadě, které nově vznikly. Dále jaký význam mají rituály v dnešních rodinách, popsat podobu a užívaní každodenních a každoročních rituálů v současné rodině. Cíl práce obsahuje výzkumnou otázku, která zní: jaký význam mají rodinné rituály a dodržování tradice v současné rodině? V tomto výzkumu byla použita metoda kvalitativního výzkumu polostrukturovaného rozhovoru. Volba komunikačních partnerů byla provedena prostřednictvím volného výběru. Dotazovaných rodin bylo 10, jednotlivé rodiny se od sebe lišily vzděláním rodičů. Jedna část se skládala z vysokoškolských rodin a druhá část s výučním oborem. Všem dotazovaným bylo pokládáno stejné množství otázek na určité téma. Na začátku rozhovorů byli komunikační partneři informováni o průběhu výzkumu a o důsledku používání získaných dat pro výzkum. Rozhovory byly prováděny v období dvou měsíců. Jeden rozhovor trval v rozmezí 30-60 minut, kdy jednotlivé odpovědi byly zaznamenávány na papír a následně přepsány a vloženy do přílohy. Rozhovory probíhaly na místech, které si komunikační partneři určili sami, pokaždé v přirozeném prostředí, kde se cítili dobře a mohli povídat o svém soukromí. Témata obsahující rozhovor byla rozdělena do 7 kategorii: základní informace, rodinné rituály, rodinné paměti, náboženství a víra, Velikonoce, Vánoce, nově vzniklé a zaniklé rituály. Po důkladném prostudování a porovnání se zjišťovaly podobnosti a rozdíly. Výsledky toho výzkumného šetření vypovídají o tom, že zkoumaný soubor vysokoškolských rodin přikládá velký význam rodinným rituálům, což pro ně znamená sešlost celé rodiny, čas pohody, klidu a lásky. Oproti komunikačním partnerům s výučním listem, kteří nepřikládají rodinným rituálům velkou hodnotu, i přesto že pro ně znamenají: společně strávené večery, teplo domova, společné dovolené a oslavy svátků. Důležitým aspektem dodržování rodinných rituálů je zavedený řád v rodině, který se ale odráží od zaměstnání rodičů. Z důvodu časové vytíženosti jsou také v jednotlivých rodinách omezeny rodinné rituály. Výzkum také potvrdil dodržování jednotlivých tradic, které si přinášejí z původních rodin, převážně v oblasti Velikonoc a Vánoc. Odbourávají se ale tradice související s náboženstvím. Tato společnost odmítá zavádění nových rituálů do rodiny a zůstává raději u tradičních zvyků. Práce měla směřovat k zjištění hodnot a významu českých tradic v současné rodině, kdy prostřednictvím uspěchané doby nemáme čas se zastavit a prožít klidné dny s rodinou, s tímto úzce souvisí problém rodinného zázemí a celkové soudržnosti rodiny.
Keeping The Family Rituals in The 21st. Century.
Keywords: rodina; rituály; tradice; rodinné rituály; význam rituálů; family; rituals tradition; family rituals; the meaning of rituals