Specifika projektové činnosti v sociální sféře - Kadrnožková, Renata (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá projektovou činností v sociální sféře. Cílem proto bylo zjistit, jaká jsou specifika projektové činnosti v sociální sféře. V souvislosti s cílem výzkumu byla stanovena jedna výzkumná otázka: Jaké jsou společné znaky a v čem se liší projektová činnost v sociálních službách v Jihočeském kraji? Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na projektový management, neziskovou sféru a jmenovitě na sociální služby. Praktická část práce byla zpracována kvalitativním přístupem. Za účelem dosažení cíle práce byla nejprve vyhodnocena data týkající se čerpání dotací v letech 2007-2013 sociálními službami v Jihočeském kraji v programu podpory A. Následně byly provedeny polostrukturované rozhovory s komunikačními partnery z neziskových organizací. Jednalo se o pracovníky, kteří se ve své práci zabývají projektovou činností. Kritérii pro výběr komunikačních partnerů byly anomálie v přidělených dotacích na sociální služby z programu podpory A u daných organizací, v nichž byli v době provedení rozhovorů komunikační partneři zaměstnáni. Rozhovor byl proveden i s odborníkem na dotace, taktéž z Jihočeského kraje. Díky výzkumu bylo zjištěno, že v Programu podpory A bylo podpořeno nejvíce těchto sociálních služeb: pečovatelská služba, odborné sociální poradenství a domovy pro seniory. Naopak nejméně byly finančně podpořeny tyto sociální služby: terapeutické komunity, tlumočnické služby, podpora samostatného bydlení. Dále byla zjištěna průměrná výše dotace z projektové činnosti na jednu sociální službu, minimální dotace a maximální dotace. Z rozhovorů s komunikačními partnery vyplynulo, že všichni pracují na projektech v týmu a mají bohaté zkušenosti. Diplomová práce identifikovala několik specifik, kterými jsou rozpočet, finanční nejistota, variabilita sociálních služeb, nedostatečná alokace finančních prostředků, finanční závislost organizací na projektech i to, že projekty jsou na základní potřeby služeb, jako jsou platy zaměstnanců. Tato diplomová práce může být podnětem pro další výzkumy v této oblasti, anebo zdrojem informací pro organizace poskytující sociální služby a jejich zaměstnance zabývající se projektovou činností a čerpáním dotací.
Specific of the project activities in the social sphere
Keywords: specifika; projektová činnost; projektový management; projektový manager; neziskový sektor; dotace; projekt; the specifics; project activity; project management; project manager; the non-profit sector; subsidies; project