Drogy a činnosti, při nichž by mohl být ohrožen život nebo zdraví nebo poškozen cizí majetek - Handschuhová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce je shrnout účinky drog, zejména kanabinoidů a amfetaminů, a vyhodnotit, která z těchto látek může vést k největšímu riziku u činností, které mohou ohrozit lidský život, zdraví nebo poškodit cizí majetek. Jednou z těchto činností je řízení pod vlivem návykové látky. Řízení motorových vozidel vyžaduje určitou kombinaci dovedností, jako psychomotorické dovednosti, schopnost rychle se rozhodovat aj. Užívání drog ovlivňuje mozkové funkce a mentální procesy, a proto ovlivňuje schopnost řídit. Řízení pod vlivem návykových látek patří mezi vysoce rizikové činnosti, kdy řidič neohrožuje pouze sebe, ale také svoje okolí. Za posledních několik let zaznamenala Česká Republika nárůst počtu osob řídích dopravní prostředky pod vlivem drog. Jedná se především o užívání kanabinoidů u mladých řidičů. Kanabinoidy negativně ovlivňují řízení svojí schopností změnit vnímání prostoru a času a ovlivněním reakčního času. Dalšími látkami negativně ovlivňujícími řízení jsou stimulanty na bázi amfetaminů. Amfetaminy jsou často vyhledávané profesionálními řidiči, zejména v Západní Evropě, pro své stimulační účinky. V České republice se mnohem častěji zneužívá methamfetamin, neboli pervitin. Intoxikace je charakteristická zvýšenou bdělostí, zvýšenou tělesnou aktivitou, zrychleným dýcháním a rychlou srdeční akcí. Rizikové účinky na řízení jsou především přecenění vlastních možností a nesoustředěnost. Po odeznění akutní fáze přichází únava a vyčerpání. Další látkou ze skupiny amfetaminů je metylendioxymethamfetamin, MDMA neboli extáze. Tato látka je nebezpečná díky své schopnosti regulovat tělesnou teplotu. V některých případech může u uživatele vyvolat prudký nárůst tělesné teploty, který může vést k selhání ledvin a kardiovaskulárního systému. Může také vyvolávat halucinace. Všechny běžné drogy jsou snadno zjistitelné jednoduchými jednorázovými orientačními testy, které v současné době zavádí do praxe i česká policie. Tyto testy se běžně používají ve státech Západní Evropy, a to i při běžných dopravních kontrolách. Česká republika právě zavádí tyto testy do běžné praxe dopravní policie a připravuje legislativu pro jejich použití. Využití těchto testů během dopravních kontrol by mohlo snížit počet dopravních nehod a řidičů řídících pod vlivem návykových látek.
Drugs and activities that could cause danger to life, health or damage to property
Keywords: Návyková látka; Metamfetamin; Metylendioxymetamfetamin; Tetrahydrokanabinol; Řízení; Dopravní nehoda; Orientační zkouška; Abuse of drugs; Tetrahydrocannabinol; Methamphetamine; Methylendioxymethamphetamine; Driving; Road accident; Drug test