D-dimery v graviditě. Vliv Leidenské mutace a antikoagulační léčby. - Felixová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
V mé bakalářské práci na téma D-dimery v graviditě, vliv Leidenské mutace a antikoagulační léčby se zabývám sledováním koncentrace D-dimerů u gravidních žen s Leidenskou mutací a případným vlivem antikoagulační léčby. V první části se věnuji teorii. Popisuji zde proces fibrinolýzy, včetně jejích aktivátorů a inhibitorů, jež proces fibrinolýzy ovlivňují, a v němž právě D-dimery vznikají. Věnuji se zde rovněž rozdělení trombofilních stavů, a to na stavy vrozené, získané a smíšené. Mezi vrozené trombofilní stavy patří rezistence k aktivovanému proteinu C, která je ve většině případů způsobena mutací faktoru V Leiden. Popisuji zde vznik této mutace, výskyt a také rizika, se kterými je tato mutace spjata. Nejvíce diskutovaným rizikovým faktorem pro mě bylo těhotenství, o němž se v práci také zmiňuji. Další část teoretické části se zabývá antikoagulační léčbou. V metodické části popisuji kvantitativní stanovení hladiny D-dimerů imunoturbidimetrickým testem v Laboratoři hematologie Nemocnici České Budějovice. Celý proces jsem rozdělila na část preanalytickou, analytickou a postanalytickou. Principem analýzy je přidání polystyrénových částic kovalentně potažených monoklonálními protilátkami, kdy dochází k provázání D-dimerů s částicemi, k jejich shlukování a zvýšení zákalu. Intenzita zákalu je měřena pomocí optické hustoty a je přímo úměrná koncentraci D-dimerů. Ve čtvrté části své práce jsem zpracovávala poskytnutá data z Hematologické ambulance Nemocnice České Budějovice. Jedná se o vyšetřené hladiny D-dimerů u žen s Leidenskou mutací a u žen bez Leidenské mutace. Leidenská mutace je trombofilní stav s negativní osobní anamnézou trombózy a tromboembolie. Při této mutaci dochází k poruše koagulačního systému, která se projevuje častými trombofilními komplikacemi. Riziko tromboembolie je u těchto pacientů vyšší než v běžné populaci. V graviditě jsou nutné kontroly hematologem. V uvedených grafech a tabulkách jsem se snažila potvrdit cíl práce, že D-dimery u těhotných žen s Leidenskou mutací jsou vyšší než u těhotných žen bez Leidenské mutace. Rovněž jsem se zabývala antikoagulační léčbou, která je pacientkám doporučována k prevenci i léčbě tromboembolické nemoci. Cíl práce, že hladina D-dimerů u těhotných žen s Leidenskou mutací je vyšší, oproti ženám bez Leidenské mutace se mi potvrdil. Rovněž i vliv antikoagulační léčby na hladinu D-dimerů, a to, že těhotné ženy bez antikoagulační léčby dosahují vyšších hodnot D-dimerů dříve než těhotné pacientky s antikoagulační léčbou.
D-dimers in pregnancy. Influence Leiden mutation and anticoagulation therapy.
Keywords: D-dimer; antikoagulační léčba; rezistence k aktivovanému proteinu C; mutace faktoru V Leiden; těhotenství; D-dimer; anticoagulagion therapy; resistance to activated protein C; mutation of factor V Leiden; pregnancy