Vyšetření krevních skupin v terénní hematologické laboratoři - Ondrušková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce s názvem "Vyšetření krevních skupin v terénní hematologické laboratoři" se zabývá problematikou krevních skupin.V teoretické části se věnuji historickým aspektům, úloze antigenů a protilátek, významu AB0 systému, Rh faktoru a ostatním krevním skupinovým systémům. Součástí mé bakalářské práce je také popis významu vlastností krevních skupin a to nejen v oblasti transfuzního lékařství ale i v imunogenetice, kde poukazuji na nebezpečí potransfuzních onemocnění a hemolytického onemocnění novorozenců. V závěru teoretické části se zmiňuji o vyšetřovacích metodách, kterými lze ověřit, jakou krevní skupinu má vyšetřovaný pacient.V praktické části jsem pomocí tří různých metod vyšetřovala 75 vzorků krve od různých pacientů, které byly dodány do laboratoře Laboma s.r.o v Českých Budějovicích. Cílem bylo vyšetřit krevní skupiny a porovnat tyto metody mezi sebou z hlediska časové náročnosti, finančních nákladů, náročnosti práce a spolehlivosti. Po srovnání všech výsledků v této práci je patrné, že všechny užité metody jsou vhodné pro správné stanovení krevních skupin a lze je vykonávat v každé laboratoři. Tímto se potvrdila má hypotéza. Při mém zkoumání vyvstaly nové hypotézy, protože jsem se rozhodla srovnat výskyt krevních skupin u žen a mužů, kteří pocházeli z jihočeského regionu. Tato práce by mohla posloužit nejen jako studijní materiál pro studenty Zdravotně sociální fakulty, ale i jako ucelený materiál pro osoby, které se touto problematikou zabývají.
Field detection of blood groups in haematological laboratory
Keywords: Krevní skupiny; Krevně skupinový systém AB0; Krevně skupinový systém Rh; Sklíčková metoda; Zkumavková metoda; Metoda na mikrotitračních destičkách.; Blood groups; Blood group system AB0; Blood group system Rh; Slide method; Tube method; Method in microplates.