Vývoj molekulárních markerů pro chromozom W u modráska Polyommatus icarus - Hrubá, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem molekulárních markerů pro chromozom W u modráska Polyommatus icarus, u kterého byly nalezeny karyotypové rasy lišící se konstitucí neo-pohlavních chromozomů. Vyvinuté markery byly použity pro určení pohlaví pomocí PCR u čerstvě vylíhlých housenek, ze kterých byla izolována celková RNA, která bude dále použita pro testování role pohlavně antagonistické selekce ve fixaci neo-pohlavních chromozomů.
Development of molecular markers for the W chromosome in the blue butterfly Polyommatus icarus
Keywords: Lepidoptera; Lycaenidae; Polyommatus icarus; PCR markery; k-merová analýza; neo-pohlavní chromozomy; W chromozom; Lepidoptera; Lycaenidae; Polyommatus icarus; PCR markers; PCR sexing; k-mer analysis; neo-sex chromosomes; W chromosome