Motorická výkonnost a somatické znaky mužů - Mráčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo zjišťování tělesných rozměrů, tělesného složení a motorické výkonnosti mužů ve věku 25 až 35 let. Z naměřených hodnot byly vybrány základní somatické znaky, jako jsou tělesná výška, tělesná hmotnost a obvodové rozměry, ze kterých byly vybrány obvod pasu, boků, paže, předloktí, stehna a lýtka, dále kožní řasy, ze kterých byly vybrány kožní řasy biceps, předloktí, quadriceps, lýtko, hrudník a břicho. Pomocí přístroje Bodystat?1500MDD bylo zjištěno tělesné složení probandů, ze kterého byly vybrány hodnoty BMI, relativní zastoupení tuku, aktivní tělesné hmoty v těle. Bakalářská práce se věnuje funkční Ruffierově zkoušce a dynamometrii. Součástí bakalářské práce byl i dotazník, který zjišťoval sportovní aktivity ve volném čase mužů. Zjištěná data byla porovnána s výsledky předchozích výzkumů. V mnohých případech jsou tělesné proporce mužů našeho souboru větší než u mužů z předchozích výzkumů.
Motoric efficiency and somatic features of men
Keywords: Somatické znaky; motorické schopnosti; antropometrie; dynamometrie; Ruffierova zkouška; Bodystat.; Somatic features; motoric abilities; anthropometry; dynamometry; Ruffier test; Bodystat device