Senior jako pachatel trestných činů - Interholc, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
Teoretická část této bakalářské práce se v úvodu zabývá tématem senioři a s tím souvisejícími otázkami stáří, kdy senior je specifickou demograficky a věkově vymezenou skupinou populace. Vyšší věk člověka sebou přináší určitá specifika. I z tohoto důvodu je vhodné analyzovat seniory v případě patologických společenských jevů. Tak jako jsou mezi seniory objeti trestných činů a to v převážné míře v souvislosti s domácím násilím a krádežemi, jsou zde i lidé závislí a v neposlední řadě jsou v této generaci zastoupeni i pachatelé trestných činů. Tato práce a její pojetí, je zaměřená jak na problematiku seniorů, tak na problematiku jejich trestné činnosti, které jsou schopni se dopustit. Teoretická část se rovněž zabývá tématem trestný čin a pachatel a pojmy s tím související. V praktické části této bakalářské práce je proveden výzkum formou narativního rozhovoru s vybranými pachateli trestné činnosti, kteří jsou v seniorském věku - nad 65 let věku, za účelem zjištění, co uvedené jedince vedlo ke spáchání trestného činu, zda vůbec jsou schopni si tuto skutečnost uvědomit a posoudit dopad uvedeného jednání na společnost a formou analýzy dat, je tato práce doplněna přehledem trestné činnosti seniorů. Proto se tedy autor v analýze zaměřuje na problematiku trestné činnosti seniorů a vnímání této činnosti samotnými seniory. Vychází z narativních rozhovorů s pachateli této trestné činnosti a zároveň toto porovnává v kontextu se sekundární analýzou dat nápadu trestné činnosti a nakonec vyslovuje hypotézy o těchto souvislostech. Výsledky ukazují, že senioři jsou schopni si uvědomit a posoudit čeho se dopustily a jaký dopad má jejich trestná činnost na ně samé, ale i na společnost jako takovou, kdy analýzou dat bylo zjištěno, že z celkového počtu zjištěných pachatelů trestných činů představuje jakožto pachatel trestného činu senior v procentním zastoupení všech zjištěných pachatelů trestné činnosti procentní zastoupení v populaci číslem 2,11%. S přihlédnutím k tomu, že na území České republiky je 13,8% osob starších 65 let, je s přihlédnutím k sociální a ekonomické situaci důchodců procentní zastoupení seniorů jakožto pachatelů trestné činnosti v celku minimální.
A senior as a crime offender
Senior jako pachatel trestných činů
Keywords: Trestná činnost seniorů; Pachatel; Senior; criminal activity senior; Offender; Senior