Nedestruktivní archeologie na objektech historického hrdelního práva v jižních Čechách - Šitnerová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Rešeršní část práce popisuje vnímání smrti ve středověku a raném novověku, seznamuje s termínem právní archeologie a podává přehled o archeologickém a topograficko-historickém stavu poznání tématu v České republice, konkrétněji v jižních Čechách. Dále se práce věnuje nedestruktivní archeologii a jejím výsledkům na vybraných památkách hrdelního práva v jižních Čechách.
Non-destructive archaeology on landmarks of the capital punishment in South Bohemia
Keywords: nedestruktivní archeologie; jižní Čechy; středověk; raný novověk; šibenice; zločin a trest; non-destructive archaeology; South Bohemia; Middle Ages; Early modern period; gallows; crime and punishment