Strojky Václava Jíry - Fajkusová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem mé bakalářské práce jsou strojky českého umělce Václava Jíry. Výtvarník tvoří svá mechanická díla od 60. let minulého století do současnosti. Některé fungující jako kinetické sochy, které se čas od času podmaní hydraulickému lisu, jiné se prezentují jako plány na dvourozměrných plátnech. Jeho tvorba navazuje na mašinistické tendence, které se v umění objevují již ve druhé polovině 19. století, na počátku 20. století sílí jejich vlna s nástupem avantgardních směrů a v polovině onoho tisíciletí se nacházejí na vrcholu. Cílem mé kvalifikační práce je seznámit čtenáře s životem a dílem pozapomenutého umělce a zasadit ho do širšího kontextu bývalých výtvarníků a jeho současníků.
Machines of Václav Jíra
Keywords: Václav Jíra; strojky; mašinismus; mechanické umění; stroj v umění; kovošrot; současné umění; kinetické umění.; Václav Jíra; machines; machine art; mechanical art; machine in art; scrap metal; present art; kinetic art.