Aktivizace paraplegika,kvadruplegika - Šíma, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2009)
Aktivizace paraplegického, kvadruplegického pacienta je důležitou součástí ošetřovatelské péče u takto postiženého pacienta. Dobrou a včasnou aktivizací docílíme lepší pacientovy spolupráce při rehabilitaci, při nácviku soběstačnosti, pacient s námi lépe komunikuje a spolupracuje. Aktivizace je různorodá, z té nemocniční jsou nejznámější knihy, televize, rádio, rozhovory, spolupráce s rodinou, internet. Další možnosti aktivizace jsou ve spinálních jednotkách, rehabilitačních centrech a např. v ambulantním centru Paraple, které poskytuje služby v další pomoci handicapovaným pacientům.
Activization of the paraplegick and kvadruplegick patient
Keywords: Aktivizace; Poškození míchy; Míšní léze; Paraplegie; Kvadruplegie; Rehabilitace; activation; spinal damage; spinal lesion; paraplegic; quadruplegic; rehabilitation