PROBLEMATIKA BEZPEČNOSTI V ZAŘÍZENÍCH URČENÝCH PRO VODNÍ REKREAČNÍ AKTIVITY - Kadlecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
V České republice (ČR) jsou "úrazy související s vodou" na druhé příčce nejčastějších příčin úmrtí dětí. V mé práci se zabývám problematikou bezpečnosti v zařízeních určených pro vodní rekreační aktivity. V rámci kvalitativního výzkumu, kde jsem si stanovila za cíle analyzovat technické normy, zmapovat jejich dodržování a následně analyzovat úrazová rizika, jsem jako techniky sběru dat použila sekundární analýzu dat, pozorování v kombinaci s fotodokumentací a dále polostandardizované rozhovory. Pro výzkum byl vybrán plavecký stadion v Českých Budějovicích a Wellnesscentrum Aquaviva v lázních Aurora Třeboň. Důvodem této selekce bylo vytvoření pilotní studie monitorující bezpečnost v těchto zařízeních pro Jižní Čechy. Prostředkem pro dosažení co nejvyšší možné minimalizace rizika vzniku úrazu v areálech těchto zařízení, existují v ČR technické normy. Určují postupy, které je nezbytné dodržovat při výstavbě zařízení a následném provozu zařízení provozující vodní rekreační sporty. Ustanovení, která normy definují, jsou v obou zařízeních dodržovány, ale ve své podstatě jsou tak generalizované, že je pouze na vůli provozovatele do jaké míry chce bezpečnost zajistit. Pro vytvoření bezpečného prostředí by měly být více specifikovány a konkrétně aplikovány na jednotlivé prvky vybavení. Co se týká rizikových míst v prostorách zařízení, lze konstatovat, že bez ohledu na splnění normou definovaných požadavků, existuje velké množství ohrožení týkající se především kluzkých povrchů. V rámci evaluace bezpečnosti je taky nutné zohlednit riskantní chování uživatelů skluzavek. Z výsledků výzkumu je možné konstatovat, že bezpečnost ve wellnesscentru Aquaviva v Třeboni je zajištěna a odpovídá nárokům technických norem i požadavkům z hlediska prevence, plavecký stadion v Českých Budějovicích vykazuje výraznější nedostatky, normy jsou zde splněny, ale nejsou použity takové materiály k pokrytí povrchů, které by bezpečnost zaručily. Na základě mého výzkumu a jiných odborných studií, které potvrdily závažnost úrazů souvisejících s vodou je zřejmé, že problematika úrazovosti v této oblasti bude potřebovat modifikaci bezpečnostních opatření a přesnější specifikaci norem a tím pádem prvků jako jsou materiály povrchů, které by zajistily požadovanou bezpečnost.
QUESTIONS OF SAFETY IN THE INSTITUTIONS INTENDED FOR WATER HOLIDAY ACTIVITIES
Keywords: Bezpečnost; Voda; Úraz; Prevence; Normy; Vybavení; Plavecký bazén; Vodní skluzavka; Safety; Water; Accident; Prevention; Standards; Facilities; Swimming Pool; Water slide