Jakostní ukazatele kozího mléka - Samohejlová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení jakostních ukazatelů kozího mléka na vybrané farmě se zaměřením na chemické složení, posouzení změn v průběhu roku, vysvětlení příčin rozdílů, případně navržení postupů vedoucích ke zlepšení dosavadního stavu. Z jakostních ukazatelů se práce věnovala především obsahu tuku, bílkovin, laktózy a dojivosti. Odběr vzorků byl prováděn v 6ti kontrolních obdobích (květen až říjen) v průběhu roku 2009 od 14ti koz zařazených do kontroly užitkovosti. Průměrná dojivost ve stádě byla zjištěna 4,48 kg. Průměrná procentuální hodnota tuku byla zjištěna 4,15 %, bílkovin 3,18 % a laktózy 4,52 %. Zjištěný obsah tuku a bílkovin přesahoval hodnoty uváděné ve standardu plemene. Vliv stádia laktace byl potvrzen (p < 0,001) u všech sledovaných parametrů.
Quality indicators of goat's milk
Keywords: koza; kozí mléko; složení mléka; goat; goat milk; milk composition