Platónova vize ideálního státu v pozadí negativních utopií ve 20. století - Lacušková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
V této diplomové práci se budu zabývat komparací Platónovy vize ideálního státu nastíněné v jeho díle Ústava s negativními utopiemi vzniklými ve 20. století. Za pomocí strukturální analýzy, kterou navrhl Claude Lévi-Strauss, budu hledat společné invarianty vyskytující se ve všech předložených dílech. Předmětem mého zkoumání budou knihy Ústava, My, Konec civilizace, 1984 a filmy Metropolis, Matrix a Equilibrium. Na závěr práce předložím svou hypotézu, podle které je dalším invariantem fakt, že všechny fikční světy mnou zkoumaných děl jsou založeny na posilování ekonomického charakteru člověka kvůli snaze maximalizovat jeho efektivitu coby pouhé výrobní jednotky. Což se děje pomocí umělého potlačování a ničení přirozené Zkušenosti, o které mluví John Dewey.
Plato´s Vision of the Ideal State and Dystopias in the 20th century
Keywords: Utopie; negativní utopie; invariant; Zkušenost; Utopia; negative utopia; invariant; an experience