Community policing z pohledu veřejnosti a příslušníků Policie ČR v Prachaticích - Turek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá problematikou projektu ‚qCommunity policing'', především vnímáním tohoto projektu veřejností a příslušníky Policie ČR od jeho zavedení do praxe Policie České republiky do současnosti. Práce je ze strany autora zaměřena především na představení nového směru české policie, a to od jeho počátku až po současný stav, jehož hlavní prioritou je změna přístupu české policie k veřejnosti, především se zaměřením na zlepšení vzájemné komunikace, ale i spolupráce při řešení společných problémů s cílem, aby veřejnost chápala českou policii jako svého partnera a ne jako represivní složku. V úvodní části je popsána charakteristika tohoto projektu s uvedením pramenů, ze kterých bylo čerpáno při jeho zavedení do praxe, historie vzniku, filozofie cíle práce a současný stav projektu v rámci České republiky, dále se pak popisuje provádění strategie community policing v praxi Obvodního oddělení Policie České republiky Prachaticích. Cílem práce za použití metodiky založené na kvantitativním výzkumu bylo ověření nebo vyvrácení tří hypotéz, kdy první dvě se zabývají informovaností policistů o strategii a jejich motivací k provádění strategie v praxi a třetí se zabývá informovaností o strategii odborné a širší veřejnosti. Na základě zhodnocení výsledků nebyla první hypotéza zabývající se informovaností policistů potvrzena, druhá hypotéza zabývající se motivací policistů byla potvrzena a třetí hypotéza byla potvrzena částečně, neboť bylo nutné oddělit od sebe odbornou veřejnost a širší veřejnost, a tím bylo dosaženo, že u odborné veřejnosti nebyla hypotéza potvrzena a u širší veřejnosti byla potvrzena. V rámci zpracování práce bylo dosaženo závěru, že je zapotřebí, aby byl ze strany managementu policie kladen důraz na motivaci svých podřízených policistů k prosazování a propagování této strategie mezi širší veřejností, za využití spolupráce s odbornou veřejností, ale také ke zlepšení aktivní komunikace.
Community policing in view of the public and the policemen of the Police of the Czech Republic in Prachatice
Keywords: Community policing; Management; Odborná veřejnost; Okrskový policista; Policie České republiky; Veřejný pořádek; Community Policing; Management; Professional Public; District Policeman; Police of the Czech Republic; Public Order