Technické památky na Vltavotýnsku a jejich uplatnění ve výuce na primární škole - Šálená, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zaměřuje na technické památky na Vltavotýnsku a jejich využití ve výuce na 1. stupni základní školy. Teoretická část diplomové práce popisuje technickou výchovu, metodu exkurze a jejich využití na 1. stupni základní školy. Dále se zabývá charakteristikou technických památek, jejich kategorizací a způsobem ochrany. Závěr teoretické části je zaměřen na popis vybraných technických památek na Vltavotýnsku. Praktická část diplomové práce představuje sedm navržených exkurzí do vybraných technických památek, které jsou určené pro žáky 1. stupně základní školy. Funkčnost navržených exkurzí je ověřena v závěru praktické části pomocí dotazníkového šetření.
The Technical Monuments in Týn nad Vltavou Region And How to Use Them in Primary School Education
Keywords: technická památka; technická výchova; exkurze; technical monument; technical education; excursions