Postoje odborné a laické veřejnosti k institutu alternativních trestů. - Turková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Přelom 20. a 21. století je v celosvětovém měřítku obdobím velkých reforem trestního práva, které souvisejí s hledáním nových cest řešení trestné činnosti, které by nahradily a nebo alespoň doplnily některé nepružné postupy při projednávání trestních věcí. Do popředí se dostává uplatnění alternativních způsobů řízení před soudem a využití alternativ k potrestání v trestních věcech. V pozadí vývoje nezůstala ani Česká republika. V práci chci tudíž zmapovat možnosti využívání alternativních trestů, podrobněji se zaměřuji na trest obecně prospěšných prací. V práci uvádím i právní úpravy trestu OPP v některých vybraných zemích. Zmíním i instituci Probační a mediační služby. Upozorním na chystanou novelu trestního zákona v souvislosti s trestem obecně prospěšných prací. Výzkum k této práci jsem rozdělila do dvou částí. V první části se zabývám názory laické veřejnost v kvantitativním výzkumu a druhou část věnuji kvalitativnímu výzkumu, kde zjišťuji názory odborníků z řad soudců, policie a úředníků Probační a mediační služby. Hlavním cílem práce je zjistit stanoviska a povědomí laické veřejnosti o využívání a realizaci alternativních trestů. Zjišťovala jsem jaké tresty by laická veřejnost preferovala. Dalším cílem práce je zjistit názory odborníků na uplatňování a realizaci alternativních trestů. Tři stanovené hypotézy se mi při prvním výzkumu potvrdily a dvě byly vyvráceny. Z druhé části výzkumu jsem vyvodila tři hypotézy. Výsledky této práce ukazují na to, že laická veřejnost sice určité povědomí o dané problematice má, ale co se týká znalostí, tak se jedná jen o povrchní znalosti. Laická veřejnost prokázala značné množství tolerance a benevolence k osobám odsouzeným k alternativním trestům. Názory odborníků vyslovují povětšinou souhlas se stávající právní úpravou alternativních trestů. Vymezení těchto trestů v trestním zákoně shledávají jako dostačující a domnívají se, že alternativní tresty jsou dostatečně využívány. Práce poslouží jako obecný přehled této problematiky.
The attitude of the expert and the lay public towards institut of alternative punishments.
Keywords: alternativní tresty; obecně prospěšné práce; obviněný; trestní zákon; restorativní justice; probační a mediační služba; alternative punishments; communiti service; defendant; penal law; restorative justice; probation and mediation service