"Deník války evropské". Každodennost Velké války na Východě očima českého učitele Františka Pražana - Váňa, Jiří (Jihočeská univerzita, 2006)
Předkládaná práce mapuje šestiletou pouť Františka Pražana - od mobilizace a pobytu na východní frontě, přes zajetí a pobyt v Rusku, až po návrat domů. Jádrem práce je oddíl věnovaný každodennímu životu v Rusku. Obsahuje výklad o reflexi ruského města a vesnice, o ruských svátcích, zvycích a obyčejích, popisuje práce, které museli zajatci vykonávat, mapuje ruskou kuchyni a zajatecké stravování. Poslední část je zaměřena na volný čas a rozličné způsoby, jakým jej Pražan trávil. Věnuji se i jiným událostem v Pražanově válečném životě - okamžiku zajetí, vstupu do československých legií, účasti na II. sjezdu československého vojska na Rusi. Práce je založena na nepublikovaných autentických zápiscích Františka Pražana. Využívám i později přepracované vzpomínky. Pro kapitoly komparativní využívám osobních pramenů - deníků a memoárů - jednotlivých legionářů.
The diary of the European war. Daily experience of the big war in the East seen by the eyes of a czech teacher, František Pražan