Poutní místo Křemešník. Proměny místa paměti v první třetině 20. století - Chalupová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je objasnit, jak se měnil obraz poutního místa Křemešník ve společenské paměti v první třetině 20. století. Nejprve je nastíněn vývoj církevních dějin v Čechách a na Pelhřimovsku a starší dějiny Křemešníku. Následně je sledované časové období rekonstruováno na základě analýzy pamětních knih, vedených křemešnickými expozity. Důraz je kladen na významné události a každodenní život, ale rovněž na osobnosti jednotlivých kněží a jejich vztah k poutnímu místu. Paměť místa utvářely především poutě, proto je další část práce věnována jim. Stranou pozornosti však nezůstanou ani pověsti a zázraky spojené s křemešnickou studánkou. Oblibu poutního místa pak dokládá část věnovaná sňatkům a křtům na Křemešníku a také pasáž pojednávající o dobových příručkách. Celou práci shrnuje závěr, který rovněž navrhuje další možnosti bádání.
Site of pilgrimage Křemešník. Changes of the realm of memory in the first third of the 20th century
Keywords: poutní místo Křemešník; místo paměti; církevní dějiny; pamětní knihy; kněží; poutě; pověsti; zázraky; site of pilgrimage Křemešník; realm of memory; ecclesiastic history; commemorative books; priests; pilgrimages; legends; miracles