Monotyp - mezní typ grafické techniky - Jirkalová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním tématem této teoreticko-praktické práce je mezní typ grafické techniky monotyp. Problematika monotypu je zde zaměřena na historický vývoj této techniky a její metody, přičemž je čtenář nejprve obeznámen s její obecnou charakteristikou. Teoretická část si klade za cíl jednak podat čtenářům ucelené informace o této technice, jednak zjistit, zda je na monotyp pohlíženo spíše jako na techniku malířskou či grafickou, a které období bylo pro monotyp nejstěžejnější. Praktická část práce je věnována tvorbě autorské knihy na téma chaos, za využití inspiračních zdrojů techniky monotypu, za účelem prohloubení poznatků o této technice.
Monotype - the defining type of graphic printing techniques
Keywords: monotyp; monoprint; historie monotypu; tiskové techniky; malba; grafika; G. B. Castiglione; Edgar Degas; Vladimír Boudník; Oldřich Hamera; monotype; monoprint; history of monotype; printing techniques; painting; graphics; G. B. Castiglione; Edgar Degas; Vladimír Boudník; Oldřich Hamera