Výzkum verbální a nonverbální komunikace speciálních pedagogů a vychovatelů s lidmi s handikepem v rámci metody bazální stimulace - Janků, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se v teoretické části zabývá Konceptem bazální stimulace. Jeho prvky a možnostmi použití. Dále seznamuje s pojmy komunikace verbální a nonverbální a jejími druhy. Popisuje možnosti vhodné komunikace s lidmi s různými typy postižení. Vysvětluje klíčové pojmy mentálního postižení a jeho stupně. V praktické části práce ukazuje komunikační přístupy a dovednosti speciálních pedagogů a vychovatelů v souvislosti s použitím Konceptu bazální stimulace a jejich rozdílné vnímání žáků s handikepem. Věnuje se také reakcím žáků na pedagogy a metodu bazální stimulace.
Research on verbal and nonverbal communication of special educators and educators of people with handikepem the method of basal stimulation
Keywords: bazální stimulace; komunikace verbální a nonverbální; komunikace s lidmi s postižením; mentální postižení; basal stimulation; verbal and nonverbal communication; and communication with people with disabilities; mental retardation