The role of tick saliva and tick salivary cystatins in the transmission of Borrelia burgdorferi and the cystatin effect on experimental asthma in mice. - Horká, Helena (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá výzkumem vlivu klíštěcích slin na průběh Lymeské boreliózy. Obsahuje studie zaměřené na slinami aktivovaný přenos Borrelia burgdroferi in vivo a dále vliv inhibitorů cysteinových proteáz (cystatinů) na myší buňky imunitního systému a přenos borelií. Práce také ukazuje praktické využití klíštěcích cystatinů ve vývoji vakcíny proti klíšťatům a aplikaci farmakologických vlastností cystatinu při léčbě příznaků experimentálního astmatu u myší.
The role of tick saliva and tick salivary cystatins in the transmission of Borrelia burgdorferi and the cystatin effect on experimental asthma in mice.
Keywords: Borrelia burgdorferi; klíštěcí sliny; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; slinami aktivovaný přenos; cystatin; Th9; interleukin 9; astma; Borrelia burgdorferi; tick saliva; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; saliva-activated transmission; cystatin; Th9; interleukin 9; asthma