Optimalizace logistického systému společnosti ESAB Vamberk - Krupičková, Milena (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce byla optimalizace logistického systému ve společnosti ESAB Vamberk s.r.o. Na tento cíl navazoval dílčí cíl, kterým byla komparace informačních a materiálových toků vybraných výrobků. Slabým místem v logistickém systému bylo dodávání materiálů. Cílem bylo navrhnout způsob optimálního řešení. U této problematiky nastaly dvě možnosti řešení. Jednou variantou je sdílení výrobního plánu s dodavateli materiálů a druhou variantou je outsourcing. V současné ekonomické situaci se vybízí uplatnit outsourcing, který sníží náklady na skladování materiálů. Dalším slabým místem byl sklad hotových výrobků. Společnost ESAB Vamberk má rozděleny výrobky podle obratu pouze do dvou skupin, a to A a C. Položky s označením B jsou zahrnuty ve skupině A. Proto jsem pomocí aplikace metody ABC tyto výrobky rozdělila do 3 skupin podle obratu a zároveň jsem navrhla umístění výrobků ve skaldu hotových výrobků, protože výrobky jsou uloženy na atypických paletách. V současné době se u výrobku tažený drát, který spadá do skupiny A, drží vysoká pojistná zásoba. Pojistná zásoba zadržuje finanční prostředky, které by společnost mohla využít pro snížení dopadu ekonomické krize na společnost. Proto jsem navrhla tuto zásobu snížit o 50%. V komparaci toků vyšel informační tok velmi dobře. Díky EDI a na ní navazujících programů přenos informací prochází společností plynule. Materiálový tok se potýká s nedostatky, které byly uvedeny výše.
The optimalization of the logistic system in the company ESAB Vamberk
Keywords: lgistika; distribuce; svařovací drát; logistic; distribution; welding wire