Kriminalita v oblasti omamných a psychotropních látek - Žáček, Aleš (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku drogové trestné činnosti. Obsahuje vymezení základních pojmů souvisejících s drogovou kriminalitou a návykovými látkami. Primárně se práce zabývá drogovou trestnou činností, která souvisí s výrobou, obchodem nebo jiným nakládání s drogami. Vedle primární drogové kriminality řeší trestnou činnost páchanou pod vlivem drog a za účelem jejich získání. Další část práce je zaměřena na vyhledávání, zajišťování a vyhodnocování důkazních prostředků, které eliminují poškození či nenávratné znehodnocení důležitých stop nebo jiných kriminalisticky významných informací. V závěru práce je uvedeno několik praktických příkladů, které dokladují rostoucí agresivitu a brutalitu drogově závislých osob při páchání trestné činnosti.
Crime in the area of narcotics and psychotropic substances