Míra informovanosti a postoje rodičů k nadstandardnímu očkování dětí 0-3 roky v městě Příbram. - Podlenová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá mírou informovanosti a postoji rodičů k nadstandardnímu očkování dětí 0-3 roky v městě Příbram.Mezi nadstandardní očkování dětí 0-3 roky řadíme očkování proti pneumokokovým nákazám, rotavirovým infekcím, meningokokovým invazivním onemocněním (způsobených meningokokem skupiny C, A+C, nebo A, C, W 135 a Y, nově také skupiny B), klíšťové meningoencefalitidě, planým neštovicím, chřipce a virové hepatitidě A (nebo kombinace typ A+B). První část práce se věnuje této problematice s teoretického hlediska. Nastiňuje základní charakteristiky nákaz, proti kterým jsou nadstandardní očkování dětí 0-3 roky nabízena. Dále je zaměřena na očkovací látky proti těmto onemocněním, které jsou dostupné v České republice. Ve výzkumné části je shrnuto dotazníkové šetření. Výběrový soubor provedeného výzkumu tvořili rodiče dětí navštěvující některou z 12 mateřských škol v městě Příbram.Výsledky byly zpracovány do tabulek absolutních a relativních četností, případně grafů. Byly stanoveny tři základní cíle, které byly naplněny pomocí pěti hypotéz. Prvním z nich bylo provést monitoring postoje rodičů k nadstandardnímu očkování dětí 0-3 roky v městě Příbram. K tomuto cíli se vztahují hypotézy H1: Rodiče mají zájem o nadstandardní očkování dětí 0-3 roky v městě Příbram, H2: Rodiče s vyšším dosaženým vzděláním mají statisticky významně vyšší zájem o nadstandardní očkování dětí 0-3 roky a H3: Rodiče mají statisticky významně vyšší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě než o ostatní nadstandardní očkování dětí 0-3 roky, z důvodu endemické oblasti výskytu klíšťové encefalitidy na Příbramsku. Tyto hypotézy se statisticky nepotvrdily. Druhý cíl zjišťoval hlavní důvod případného nezájmu o nadstandardní očkování dětí 0-3 roky v městě Příbram. Cíl byl naplněn hypotézou H4: Hlavní důvod případného nezájmu rodičů o nadstandardní očkování dětí 0-3 roky je vysoká cena vakcín, která byla statisticky vyvrácena. Třetím cílem bylo zmapovat znalosti rodičů o nemocech, proti kterým je nadstandardní očkování dětí 0-3 roky nabízeno. K tomuto cíli byla stanovena hypotéza H5: Rodiče mají dostatečné informace o onemocněních, proti kterým jsou nabízena nadstandardní očkování dětí 0-3 roky. Tato hypotéza se potvrdila. Hypotézy byly ověřeny chí-kvadrát testem na hladině významnosti 5%, který je nástrojem verifikace či falzifikace hypotéz. Tato práce může být v praxi využita jako náhled na informovanost a zájem rodičů o nadstandardní očkování dětí 0-3 roky. Také jako souhrnný informační materiál pro laickou i odbornou veřejnost o nadstandardním očkování dětí 0-3 roky.
Level of awareness and attitudes of parents to above-standard vaccination of children 0-3 years in Přibram.
Keywords: nadstandardní očkování; pneumokokové nákazy; rotavirové infekce; meningokoková invazivní onemocnění; klíšťová meningoencefalitida; plané neštovice; chřipka; virová hepatitidy A; above-standard vaccination; pneumococcal disease; rotavirus infections; meningococcal invasive disease; tick-borne encephalitis; varicella smallpox; influenza; hepatitis A