Komplexní posouzení energetické náročnosti výroby granulí pro vytápění z obnovitelných zdrojů - Sternberg, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce v první části pojednává o obnovitelných zdrojích, možnostech využití biomasy a fytomasy rostlin. Jsou zmíněny nejběžnější zdroje, z nichž se fytomasa získává a zvýšená pozornost je věnována vybraným energetickým plodinám, které byly součástí pokusu. Jedná se o Šťovík Rumex OK-2 (Rumex tianschanicus x Rumex patientia) a Mák setý (Papaver Somniferum). Jsou zde také shrnuty procesy nutné k rozdružení a slisování fytomasy do granulí k přímému spalování. V rámci výzkumu byly popsány dvouleté zkušenosti s pěstováním šťovíkového porostu a na základě provedených technologických operací v porostu byla spočtena energetická náročnost pěstování. Dále byla změřena skutečná spotřeba energie při výrobě jedné tuny granulí. S přihlédnutím ke mzdovým nákladům bylo konstatováno, že v daném případě byl náklad na výrobu jedné tuny briket z biomasy ve výši 4592 Kč, což je částka, která není konkurenceschopná.
Comprehensive Assessment of Energy Demand in Production of Granules for Renewable Resources Heating
Keywords: Biomasa; obnovitelný zdroj; briketování; lisování; energetická náročnost.; Biomass; renewable resource; briquetting; pressing; energy demand.