Růst jehňat plemene valaška - Jeníčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit přírůstky jehňat Valašské ovce podle původu jednotlivých skupin bahnic a linií beranů. Na základě rozdělení jehnic podle původu matek lze říci, že nejvyšší hmotnosti v jednotlivých váženích měla jehňata po ovcích dovezených z Německa. Při srovnání průměrné hmotnosti jehňat dle linií otců, jednoznačně převažují vyšší dosažené hmotnosti jehňat linie Juráš.
The growth of valaška lambs
Keywords: valaška; ovce; přírůstek; beránek; jehnička; Walachian lambs; sheep; gain; ram lamb; gimmer