Problematika domácího násilí v souvislosti s působením zákona č. 135/2006 - Střelcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Domácí násilí je i v České republice naléhavý problém. Nutnost jeho komplexního řešení na státní úrovni, nejen nestátními neziskovými organizacemi, je vyjádřena zejména přijetím zákona č. 135/2006 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti ochrany před domácím násilím. Tento zákon umožňuje polici ČR vykázat pachatele domácího násilí ze společného obydlí na 10 dní a zřizuje novou sociální službu tzv. intervenční centrum - specializované pracoviště poskytující pomoc osobám ohroženým domácím násilím. Cílem této práce bylo zmapovat úroveň informovanosti veřejnosti o intervenčních centrech v Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Za první rok fungování tohoto zákona bylo nejméně vykázaných násilníků v přepočtu na počet obyvatel právě v Plzeňském kraji a nejvíce v Moravskoslezském kraji. Teoretická část se zabývá formami násilí v rodině, historickými souvislostmi násilí na ženách, příčinami a následky domácího násilí. Popisuje osobnost agresora a oběti domácího násilí, možnosti prevence či pomoci obětem domácího násilí. Dále se zaměřuje na legislativní řešení této problematiky v České republice, ale i v některých evropských zemích či v USA. Praktická část obsahuje výsledky kvantitativního výzkumu, který zjišťoval informovanost veřejnosti o intervenčních centrech. Výzkum byl proveden metodou dotazování, technikou dotazníku. Výzkum se dále zaměřoval na povědomí veřejnosti o domácím násilí, zda se respondenti již s domácím násilím setkali, či jaký mají názor na užitečnosti informací o této problematice. Výzkum prokázal nízkou informovanost obyvatel obou krajů o intervenčních centrech, co to je domácí násilí, však většina respondentů ví. Téměř třetina dotazovaných má nějakou zkušenost s domácím násilím. Většina respondentů považuje informace o intervenčních centrech a domácím násilí za všeobecně užitečné. Tato práce může být využita ke zvýšení povědomí veřejnosti o intervenčních centrech, či pro pracovníky intervenčních center jako reflexe široké veřejnosti na existenci a činnost intervenčních center.
The Issue of Domestic Violence in connection with the act (number ) 135/2006
Keywords: domácí násilí; násilí na ženách; pachatel domácího násilí; oběť domácího násilí; zákon č. 135/2006 Sb.; intervenční centrum; Domestic violence; Violence against women; Aggressor of domestic violence; Victim of domestic violence; Act No.135/2006 Collection of Laws; Intervention Centre