Pohybová aktivita a přežvykování dojnic ve vztahu k jejich skupinové rutině životních projevů a vybraným fyziologickým funkcím - Růžková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce byla zaměřena na sledování pohybové aktivity, přežvykování a změn v rutinním chování dojnic ve vztahu k jejich zdravotnímu stavu, mléčné užitkovosti a reprodukci. Ke sledování přežvykování a pohybové aktivity byla vybrána dvě stáda dojnic v podniku Zemědělské obchodní družstvo Mrákov, na farmách Tlumačov a Starý Klíčov. Při monitoringu těchto aktivit byl využíván přístroj SCR Heatime ? PRO. Sledování dojnic proběhlo od června 2019 do února 2020. Získaná data byla zpracována z hlediska vzájemných vztahů mezi jednotlivými ukazateli s přihlédnutím ke změnám mikroklimatických podmínek v průběhu roku.
Physical activity and rumination of dairy cows in relation to their group routine of life manifestations and selected physiological functions
Keywords: Přežvykování; pohybová aktivita; SCR; dojnice; zdravotní stav; reprodukce; mléčná užitkovost; Rumination; physical activity; SCR; dairy cow; health condition; reproduction; milk yield