Populační vývoj české populace a jeho prostorová diferenciace - Kášová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2017)
V současné době se stále více lidí začíná věnovat stárnutí populace, které je zejména v posledních letech palčivým problémem pro nejednu zemi. I v České republice se tento jev začíná projevovat. Kromě klesající porodnosti zaznamenáváme i stále se prodlužující naději dožití, což způsobuje neustále se zvětšující skupinu postproduktivních osob. Bakalářská práce se zabývá vývojem vybraných demografických ukazatelů v České republice v letech 2005-2015. V analytické části práce jsou zpracovány kartogramy na úrovni správních obvodů obcí s rozšířenou působností pro jednotlivé ukazatele tak, aby zhodnotily vývoj populace na jednotlivých územích. Pro tvorbu kartogramů jsou použita data z Českého statistického úřadu a z nich počítané indexy a chronologické průměry, ty jsou následně využity zejména pro LISA analýzu, pomocí níž jsou vyhodnoceny shluky extrémních hodnot vybraných ukazatelů. V práci jsou rovněž zpracovány kartogramy věnující se reprodukci lidského kapitálu, a to koeficienty přílivu, odlivu a výměny. Práce se blíže soustředí na ekonomické důsledky vyvolané působením populačního vývoje, dále pak na vývoj migrace a současný stále rostoucí trend rození mimomanželských dětí.
Population Development of the Czech Population and its Spatial Differentiation
Keywords: demografie; populační vývoj České republiky; populační stárnutí; migrace; populační trendy; demography; population development in the Czech Republic; demographic aging; population trends; migration