Majetkové spory 50. let 16. století v Českých Budějovicích - Mrvková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce Majetkové spory 50. let 16. století v Českých Budějovicích zpracovává majetkové spory, spory o čest a záznamy o splátkách v období let 1550-1560 uložené ve Státním okresním archivu České Budějovice. Důraz je kladen na analýzu městského zákoníku Práva městská Brikcího z Licka. Pozornost byla věnována převážně majetkovému právu měšťanů v normě i v praxi. Praktická část práce se zaměřila na rozbor jednotlivých sporů a vystupování měšťanů v konkrétních případech s důrazem na použití zákoníku.
Property disputes of the fifties in the 16th century in České Budějovice
Keywords: České Budějovice; majetkové spory; Brikcí z Licka; majetkové právo; raný novověk; České Budějovice; property disputes; Brikcí from Licko; the property rights; early modern period