Bohuslav Balbín a jeho Bohemia Docta - Bartošová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Úkolem diplomové práce s názvem Bohemia Docta je provést překlad vybraných hesel tohoto díla, které dosud do českého jazyka přeloženo nebylo. Autorem spisu je jezuita Bohuslav Balbín, barokní spisovatel a historik. Kniha vyšla až roku 1777, tedy asi 90 let po Balbínově smrti, a formou slovníkových hesel pojednává o vzdělaných osobnostech našich dějin od počátků do doby sepsání. Zabývá se i osobností autora a jeho přínosem pro českou kulturu. Důraz je zde také kladen na posouzení objektivity spisovatele, tedy zda a do jaké míry se nechal ovlivnit svým náboženským smýšlením.
Bohuslav Balbín and his work Bohemia Docta