Česká azylová politika po roce 2004 - Janktová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce pojednává o české azylové politice po roce 2004, tedy po vstupu do Evropské unie. Základním cílem je zachytit to, jakou roli hraje v imigraci do České republiky imigrace vynucená, tedy uprchlictví. V úvodní části vymezím rozdíly, které jsou patrné mezi migrací dobrovolnou a vynucenou. Krom toho popíši situaci po vstupu České republiky do Evropské unie, a to z pohledu migrace vynucené. Další část práce se zabývá azylovou procedurou, kterou musí bezpodmínečně postoupit všichni žadatelé o mezinárodní ochranu na území České republiky. Jedna z kapitol věnuje pozornost integraci uznaných žadatelů o mezinárodní ochranu, která není vůbec jednoduchým procesem. Důležitou součástí práce je rovněž pokus zachytit vývoj názorů českých občanů, a to na otázku uprchlictví, a rovněž se pokusit na základě analýzy průzkumu veřejného mínění zachytit, zda rozlišují mezi migrací dobrovolnou a migrací vynucenou.
The Czech Asylum Policy After the Year 2004
Keywords: Žadatel o mezinárodní ochranu; azyl; imigrace; uprchlík; diskriminace; integrace; Applicant for international protection; asylum; immigration; refugee; discrimination; integration