ANALÝZA PÍSŇOVÝCH TEXTŮ ZPĚVNÍKU KANCIONÁLNÍK NEB PÍSNĚ KATOLICKÉ (1639) - Melmerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce bude analýza písňových textů v anonymním českém nenotovaném duchovním zpěvníku Kancionálník neb Písně katolické, který vyšel z iniciativy jezuitské klatovské koleje v Praze r. 1639. Protože jde o kancionál literární historií dosud téměř zcela opomíjený, bude prvním nezbytným krokem práce vytvoření soupisu písňového repertoáru a datační kritika všech písňových textů (za využití hymnografických soupisů a databází - zejména soupisu M.-E. Ducreuxové a databází Hymnorum thesaurus Bohemicus a Melodiarium hymnologicum Bohemiae). Jedním z hlavních úkolů práce tedy bude zodpovězení otázky, zda tento kancionál obsahuje pouze repertoár převzatý z předchozí hymnografické produkce, nebo zda se v něm některé písně objevily poprvé. V neposlední řadě bych se také pokusila o sledování další recepce těchto "nových" písní v českém hymnografickém životě raného novověku
THE ANALYSIS OF TEXTS OF THE HYMN-BOOK "KANCIONÁLNÍK NEB PÍSNĚ KATOLICKÉ" (1639)
Keywords: analýza písňových textů; kancionál; duchovní píseň; české literární baroko; nenotovaný zpěvník; písňový repertoár; analysis of song lyrics; hymn-book; spiritual songs; czech literary baroque; not notes songbook; song repertoire