Optimalizace vyvolávacího procesu v souvislosti se změnou dodavatele materiálu - Voráč, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
Vyvolávací proces a vlastně celá problematika zpracování rentgenového obrazu je stále i přes veškerá zjednodušení a standardizace poměrně složitým sledem zajímavých procesů. Přestože se již dnes netěší takovému zájmu, její pozice v diagnostickém algoritmu je dosud stálá, a až do případné digitalizace zůstane neměnná. Stále bude spadat do kompetencí radiologického asistenta a radiologičtí asistenti tedy budou stále zodpovědni za její optimální průběh. Dnes již sice nemusí mít znalosti odborných chemiků, ale na druhou stranu více, než dříve je třeba zodpovědného přístupu, pečlivé práce a do značné míry i jistého nadšení pro věc. Tato práce si neklade za cíl nějakým způsobem ovlivnit výběr nového dodavatele pro naše oddělení, nýbrž poukázat na kladné a záporné aspekty této změny. Byla tedy provedena série denzitometrických měření za různých podmínek nastavení vyvolávacího procesu za účelem zjistit přednosti a nedostatky nového filmového materiálu a tyto výsledky pak porovnány s podobně zpracovanými hodnotami získanými za stávajícího stavu zpracovatelského procesu. Vyvolávací proces může být ovlivněn mnoha faktory je třeba tento komplex reakcí pečlivě sledovat a udržovat v přesně vymezených standardech. Jen tak je totiž možné získat kvalitní snímek. I sebelépe provedené vyšetření může přijít vniveč, není-li následné zpracování snímku odpovídající. Pacient je pak zcela zbytečně ozařován vyšší dávkou, než je nezbytně nutné, snímek pak neobsahuje všechny dosažitelné detaily a diagnostická výtěžnost se snižuje. Jen správně nastavený vyvolávací proces dokáže maximalizovat výtěžnost snímku a poskytuje tak lékaři lepší podmínky pro jeho zodpovědnou práci.
Optimalization of development process in connection with a change of a supplier of material
Keywords: Vyvolávací proces; Optimalizace vyvolávacího procesu; Charakteristická křivka; Denzitometrie; Senzitometrie; Vyvolávací teplota; Developing process; Optimization of developing process; Characteristic curve; Densitometry; Sensitometry; Developing temperature