Řešení nezaměstnanosti s podporou fondů Evropské Unie - Dvořáková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá řešením nezaměstnanosti pomocí fondů EU. Zaměřila jsem se na Evropský sociální fond (ESF) a operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) v Jihočeském kraji v programovém období 2007 2013. Věnuji se na bakalářskému, magisterskému doktorandskému a vyššímu odbornému vzdělání. Hypotéza mé práce spočívá ve vymezení vztahu mezi absolventy a uchazeči o zaměstnání vyššího odborného, bakalářského, magisterského a doktorandského vzdělání. Podpora z ESF je namířena i do terciárního vzdělávání, na zatraktivnění tohoto vzdělání a na vznik nových oborů. Teoretická část se zabývá problémy související s nezaměstnaností a vysvětlení termínů, které s ní souvisí. Dále je zde popsáno fungování ESF a charakteristika programového období 2007 2013. Praktická část se věnuje na charakteristiku operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Jihočeském kraji v daném období. V této části jsou uvedeny počty uchazečů o zaměstnání a počty absolventů těchto čtyř vybraných skupin. Na základě těchto dat mohu zjistit, zda se počty uchazečů o zaměstnání zvyšují vlivem zvýšení počtu absolventů těchto skupin a zda absolventi nacházejí uplatnění na trhu práce, či jsou nezaměstnaní.
Unemployment and its solution with the help of European Union's funds
Keywords: Nezaměstnanost; Evropský sociální fond (ESF); OP Vzdělání pro konkurenceschopnost (OP VK); terciární vzdělání; absolventi; unemployment; European Union's Fund (ESF); The Education for Competitiveness OP (ECOP); tertiary education; graduates