Problematika vizuálního vnímání v díle Reného Magritta - Vanderková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce poskytuje podrobnou analýzu tří děl Reného Magritta na myšlenkovém pozadí studií vizuální kultury a sémiotiky. Vzhledem k tomu, že se tyto disciplíny na našem území teprve etablují, je první část práce věnována vytvoření teoretického rámce, pro interpretaci Magrittových děl. Kromě této části, věnované obecně problematice lidského vnímání obrazů, se předložená práce věnuje jednak dynamice vztahu slova a obrazu, která ovlivnila Magrittovo dílo, a jednak samotné interpretaci vybraných děl. Na základě interpretace Magrittových děl se snažím osvětlit způsob, jakým si vytváříme názor na zobrazení a jak hodnotíme okolní svět skrze ně.
The Issues of Visual Perception in the Work of René Magritte
Keywords: René Magritte; surrealismus; sémiotika obrazu; vizuální kultura; vizuální studia; vizuální komunikace; "čtení" obrazu; divák; znak; iluze; skutečnost; simulakrum; slova v obraze; vizuální vnímání; zpracování vizuální informace; René Magritte; Surrealism; Semiotics of image; visual culture; Visual Studies; visual communication; image "reading"; viewer; sign; illusion; reality; simulacrum; words in images; visual perception; visual infromation processing