Jazykové prostředky ve fiktivních denících jako žánru literatury pro děti a mládež - Sedláková, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou jazykových prostředků, obsahu a grafického zpracování fiktivních deníků pro děti a mládež. Předmětem diplomové práce je zkoumání výrazových prostředků ve vybraných titulech fiktivních deníků z hlediska pohlaví fiktivních pisatelů konkrétních deníků a z hlediska postav žijících v rozdílném prostředí fiktivního světa, ve kterém se příběh odehrává. S tím souvisí i zjišťování, jaký vliv mají tyto prostředky na výslednou podobu deníků. Teoretická část nabízí pohled na celkový vývoj literatury pro děti a mládež od počátků až po současnost. Přibližuje objasnění termínů žánru a deníku. Poskytuje přehled současných žánrů, současně vydávaných titulů v tomto žánru a jejich míru oblíbenosti.
The Linguistic meanings in fictional diaries as a literary genre for children and youth
Keywords: fiktivní deník; deník; jazykové prostředky; mluvené a písemné projevy; literatura; literatura pro děti a mládež; literární žánry; literatura faktu; současná literatura; vývoj literatury; žánry dětské literatury; contemporary literature; development of literature; fictional diary; diary; genres of children's literature; linguistic meanings literature; literature for children and youth; literary genres; literary fiction