Vliv motorických dovedností na sociální začleňování u osob s kombinovaným postižením - Čermáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá vlivem motorických dovedností na sociální začlenění u osob s kombinovaným postižením. Postupně jsou vysvětleny základní pojmy: zdravotní postižení, kombinované postižení, sociální začlenění a motorické dovednosti. Dále jsou zde charakterizovány osoby s těžkým kombinovaným postižením mentální a tělesné složky. Jsou také rozpracovány některé aspekty pro jejich sociální začlenění, pro sociální práci s nimi a pro nácvik pohybových dovedností. Na vybraném sociálním zařízení Stacionáři Človíček je ukázáno, jakým způsobem a za jakých okolností je možné nacvičovat motorické dovednosti v sociální službě. Nakonec jsou uvedeny dvě kazuistiky. Na nich je prezentován vliv pohybových aktivit na sociální začlenění u lidí se zmiňovaným postižením.
The Influence of Motor Skills on Social Inclusion of People with Muliple Disabilities
Keywords: zdravotní postižení; kombinované postižení; sociální začlenění; motorické dovednosti; disability; multiple disabilities; social inclusion; motoric skills