Komparativní analýza české a italské právní úpravy pracovního poměru a rozbor příslušné italské právní terminologie - Procházková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je analyzovat a porovnat úpravu pra covního poměru v Itálii a České republice a na základě toho určit, zda jsou tyto pracovněprávní úpravy podobné či rozdílné. Práci jsem rozdělila do čtyř hlavních kapitol, které jsou následně rozdělené na menší podkapitoly. V první kapitole se zabývám historickým vývojem a prameny pracovního práva v České republice a následně v Itálii. Na konci kapitoly se na základě zjištěných skutečností věnuji komparativní analýze s důrazem na odlišnosti či podobnosti. Druhá část je věnována pracovněprávním vztahům v obou zemích, přičemž na konci kapitoly opět uvádím komparaci úprav v obou zemích. Ve třetí kapitole popisuji vznik a zánik pracovního poměru v obou zemích. Na konci kapitoly taktéž uvádím komparativní analýzu. Čtvrtá kapitola je věnována jazykovému rozboru termínů z oblasti pracovního práva, které jsem použila při psaní práce. Ve stejné kapitole se nachází italsko-český glosář. Práci uzavírá resumé v italštině.
Comparative analysis of the Czech and Italian legislation concerning the employment and analysis of the relevant Italian legal terminology
Keywords: Pracovní právo; pracovní poměr; pracovněprávní vztah; zákoník práce; Labour law; Employment relationship; Labour relation; Labour code