Recepce psychologicko-analytické a sebereflexivní prózy 30. a 40. let - Veselá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je podat obraz recepce psychologicko-analytické a sebereflexivní prózy 30. a 40. let 20. století. Úvodní čistě teoretická část se proto zabývá přístupy především F. Vodičky a H. R. Jausse, jejichž pojetí literárních dějin založených právě na recepci, by nám mělo poskytnout základ pro další, praktickou část práce. Praktická část je rozdělena na čtyři kapitoly, které jsou vymezeny především změnami historického kontextu, jež mají dopad i na podobu vnímání literatury. Jednotlivé kapitoly tedy jsou: 30. a 40. léta 20. století, 1948-1968, 1968-1989, 1989 ? současnost. V první kapitole jsme si určili okruh děl, na něž sledujeme ohlasy v plynutí času, které sebou přináší i změny ideologicko-estetické. Přihlížíme nejen k materiálu kritickému a recenzentskému, ale i k literárněhistorickým příručkám. Sledujeme tak jednotlivé reakce na díla, z kterých se na konci každé kapitoly konstruuje obraz vnímání té které doby. Závěrem práce je celkové shrnutí recepce jednotlivých děl od doby, kdy vyšly až po současnost. Setkáváme se s proměnami vnímání, ale i s nulovou reflexí některých děl a autorů vůbec, ale i s druhým extrémem, nekritickým opěvováním. Závěr tak mimo jiné ukazuje, jak velký vliv má na vnímání literatury historický kontext.
Analytic psychological and selfreflexive novel of 30th and 40th in 20th century Czech literature
Keywords: recepce; psychologicko-analytická próza; sebereflexivní próza; F. Vodička; H. R. Jausse; reception; psychological-analytical prose; self-reflective prose; F. Vodička; H. R. Jausse