Integrovaný management ochrany přírody na Šumavě - Fleischmannová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou v oblasti ochrany přírody, a to fragmentací krajiny vlivem dopravní infrastruktury ve vybraných modelových lokalitách na území České Republiky. Práce dále řeší otázku krajinné struktury a jejího vývoje se zaměřením na jednotlivé krajinné složky a jejich charakteristiky. Práce se zaměřila na vliv fragmentace krajiny na rozměrově malé organizmy. Modelové lokality představují katastrální území dvou vyhledávaných turistických destinací v Jihočeském kraji v oblasti Lipenska. Cílovými organizmy byli bezobratlí, zástupci čeledí: CARABIDAE a FORMICIDAE, druhy jejichž výskyt je v těchto územích typický. Pomocí analýzy dokumentu byla vymezena krajinná struktura obou lokalit a její proměny během období šedesáti let. Existence vhodných biotopů pro jednotlivé druhy cílových organizmů byla spočítána prostřednictvím indexu meff. Získané hodnoty představují numerické vyjádření existence vhodných ploch pro zkoumané organizmy v jednotlivých lokalitách. Rozhovory provedené v modelových lokalitách dále poukázaly na velmi nízkou informovanost veřejnosti o problematice fragmentace krajiny.
Integrative management of nature conservation in Šumava - case study of Lipno nad Vltavou and Kovářov
Keywords: fragmentace krajiny; krajinná struktura; degradace biotopů; bezobratlí; landscape fragmentation; landscape structure; degradation of habitats; . invertebrates