Analýza zaměstnanosti a důchodů obyvatel v ČR - Šiklová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce bylo posoudit vývoj zaměstnanosti a důchodů obyvatel v České republice, vyhodnotit změny v zaměstnanosti a důchodech a posoudit dynamiku a diferenciaci čistých peněžních příjmů obyvatel dle krajů a odvětví národního hospodářství. Zaměstnanost je jednou z klíčových oblastí zájmu nejen České republiky, ale všech členských států Evropské unie. Politika zaměstnanosti má za cíl podporu zaměstnanosti a je jednou z významných oblastí sociální politiky. Velikost příjmů obyvatelstva významně ovlivňuje životní úrovně, konkurenceschopnost a tím i agregátní poptávku. Pro zjišťování příjmů domácností se uplatňují různé metody. Příjmovou diferenciaci lze měřit různými způsoby. Mezi nejznámější metody patří Giniho koeficient a Lorenzova křivka. Nejčastěji používanou statistickou jednotkou, jejíž příjem je sledován, je domácnost.
Analysis of Employment and Income Population in the Czech Republic
Keywords: zaměstnanost; příjmy; Shift-share analýza; příjmová diferenciace; Employment; Income; Shift-share analysis; Income differentiation