Diabetes mellitus 1. typu u dětí a jeho vliv na kvalitu života - Kučerová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na děti trpící onemocněním diabetes mellitus prvního typu a jejich rodiče. Cílem bakalářské práce, bylo posoudit, jak rodiče dětí, diabetiků 1.typu, hodnotí kvalitu života v souvislosti s jejich onemocněním a jak ji hodnotí i samotní diabetici 1. typu. Ve výzkumu byla zvolena kombinace kvalitativní a kvantitativní výzkumné strategie. Při kvalitativní strategii byla využita technika strukturovaného rozhovoru a v kvantitativní části byl využit dotazník PedsQLTM. Rozhovory probíhaly s rodiči dětí diabetiků prvního typu i se samotnými diabetiky. Dotazník byl použit ve verzi pro děti trpící onemocněním diabetes mellitus a také ve verzi pro rodiče diabetiků. Vyhodnocení rozhovorů proběhlo pomocí otevřeného kódování. Kódy byly následně přiřazeny k jednotlivým výrokům.Dotazník byl vyhodnocen pomocí popisné statistiky a převedením číselných odpovědí na skóre.Bakalářská práce slouží k větší informovanosti veřejnosti o onemocnění diabetes mellitus 1. typu a jeho vlivu na rodinu.
Type 1 diabetes mellitus in children and its impact on quality of life
Keywords: diabetes mellitus; kvalita života; rodina; omezení; inzulin; zdraví; dítě; diabetes mellitus; quality of life; family; limitations; insulin; health; child