Případová studie osoby bez přístřeší závislé na návykových látkách ve věznici třetího stupně - Heráková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce řeší problematiku osob bez přístřeší závislých na návykových látkách ve věznici třetího stupně. Téma bakalářské práce je zaměřeno právě na konkrétní zkoumanou osobu a příčiny vzniku její životní situace, popřípadě i jisté následky. Cílem této práce je zjistit příčiny vzniku situace osoby bez přístřeší závislé na návykových látkách ve věznici třetího stupně a podrobný životní příběh dané osoby. Zaměřila jsem se na problematiku řešící osoby bez přístřeší, dále návykové látky a v poslední řadě vězeňství. Na tuto problematiku jsem se zaměřila především v teoretické části této práce. Daný problém jsem zpracovala kvalitativním výzkumem pomocí případové studie zkoumané osoby, za pomoci polostrukturovaných rozhovorů se zkoumanou osobou a její rodinou. Dále jsem zařadila pro vyhodnocení metodu otevřeného kódování, které jsem použila právě u rozhovorů. Následně jsem kódování vyhodnotila a znázornila pomocí diagramů do výsledků této práce, které jsem detailně popsala. Řešení poskytuje detailní náhled na danou životní situaci zkoumané osoby. Tento náhled obsahuje všechny části života osoby i s názory a pohledy rodiny, proto lze vymezit životní fungování zkoumané osoby. Výzkumem jsme zjistili, že zkoumaná osoba měla problém již při narození, což se týkalo opožděného vývoje, dále byla celý život něčím ovlivňována, ať se jednalo o situace, jako například přístup vlastního otce k výchově a přístup k podpoře v alkoholu již od útlého věku, či lidi v jejím okolí. Pokud se jednalo o ovlivnění lidmi, jednalo se nejvíce o "přátele", kteří zneužívali její slabiny, tedy té, že byla lehce zmanipulovatelná. Vzhledem k těmto situacím se daný člověk lehce dostal do života s drogami a následně i k trestné činnosti, která mu zapříčinila nynější odnětí svobody ve věznici třetího stupně. Poznatky, které jsem nabyla na základě zpracovaných výsledků, bych se snažila využít ve své budoucí praxi, vzhledem k různorodosti faktorů, které na zkoumanou osobu působily, působí a některé i nadále působit budou. Mezi takovými osobami je těžké najít nějakou hlavní příčinu vzniku problému a i tak náročné je daný problém nějak vyřešit, nebo alespoň zmírnit dopady následků, které problém způsobil.
Case study of the homeless person addicted to the addictive substances in the third degree prison
Keywords: Osoba bez přístřeší; závislost na návykových látkách; vězeňství; a homeless person; dependence on addictive substances; the prison system