Rakovnický Pěvecko-hudební spolek Vítězslav Novák - Hápová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce na téma Rakovnický Pěvecko-hudební spolek Vítězslav Novák má čtenáři poskytnout kvalitní monografie zpěváckého spolku, který měl v Rakovníku téměř stoletou tradici a utvořil ve svých řadách další dva významné odbory: Rakovnickou operu a Rakovnickou filharmonii. V rámci své diplomové práce jsem prostudovala fond Pěvecko-hudební spolek Vítězslav Novák uložený ve Státním okresním archivu Rakovník, dále literaturu související s tématem kulturní a historické tváře města Rakovník, ale i knihy zaměřené na spolkovou legislativu. V úvodních kapitolách je tedy přiblížena historie a spolková činnost ve městě během existence spolku, dále již následuje činnost samotného spolku, včetně přiblížení významných osobností působících ve spolku. A nakonec jsou zařazeny kapitoly o Rakovnické opeře, dodnes známější a pro Rakovník významnější než samotný spolek, a Rakovnické filharmonii, která se nakonec včlenila do Rakovnické opery.
Singing and music society Vítězslav Novák in Rakovník
Keywords: spolek; Rakovník; opera; filharmonie; zpěv; Vítězslav; Novák; society; Rakovník; opera; philharmonic; singing; Vítězslav; Novák