Vznik a režim likvidace odpadů z Nemocnice Prachatice a.s. - Rodová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou nakládání s odpady z nemocničních zařízení. Tato problematika zahrnuje jejich produkci, vlastní třídění, shromažďování, skladování a odstraňování. V roce 1991 vznikl v České republice první zákon o odpadech. Do této doby se odpadové hospodářství moc neřešilo a s odpady nebylo nakládáno smysluplně. V součastné době se věnuje značná pozornost nakládání s odpady ze zdravotnictví. Laická veřejnost si nedokáže představit, jaké druhy odpadů se ve zdravotnictví vyskytují a jak se likvidují. Zdravotnická zařízení jsou velkými producenty různých druhů odpadů, které představují zdravotní riziko nejenom v důsledku poranění, ale také závažné infekce. Odpad je často nebezpečný a jeho likvidace musí probíhat odděleně od odpadů komunálních. Odstraňování a likvidace odpadu ze zdravotnického zařízení vyžaduje dodržování platné legislativy zákony, vyhlášky i nařízení vlády, včetně katalogu odpadů. Do kontaktu s odpady ze zdravotnického zařízení přichází velké množství osob. Odpad může ohrozit pacienty, ale také zdravotnický, pomocný nebo ostatní personál, který se podílí na manipulaci s ním, popřípadě na jeho zneškodňování či likvidaci. Nesprávné nakládání s odpady může ohrozit obyvatelstvo a rovněž mít negativní dopad na životní prostředí. Nemocnice Prachatice, a.s. je poměrně velký subjekt, který produkuje značné množství odpadů. Tyto odpady se navíc vyznačují velkou rozmanitostí a nakládání s nimi není jednoduchou záležitostí. Producentem odpadu v případě zdravotnického zařízení není pouze zdravotní personál a další zaměstnanci, ale také ambulantní či hospitalizovaní pacienti nemalou měrou přispívají značným podílem k celkovému objemu vyprodukovaných odpadů. Prvním krokem ke snížení nákladů na odstraňování odpadů je minimalizace jejich vzniku. Tento krok vyžaduje správně proškolený zdravotnický personál a v některých případech i osvojení si nových pracovních postupů. Ke správnému třídění odpadů jsou nezbytné další náležitosti, jako jsou dobře zvolené a správné shromažďovací prostředky, jejich správné značení a jejich bezpečnost. Nakládání s odpady v Nemocnici Prachatice a.s. je v souladu s platnými právními předpisy. Diplomová práce je rozdělená na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce je uvedena problematika odpadů vznikajících ve zdravotnickém zařízení. Dále je zde uvedena charakteristika odpadů ze zdravotnických zařízení a jejich klasifikace. Významná část je věnována platné legislativě a základním strategickým dokumentům EU a směrnic EU v oblasti odpadů. Dále je v práci zmíněno správné nakládání s odpady a jejich třídění a sběr. Praktická část diplomové práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu sekundární analýzou dat. Analyzovaná data byla získána z Nemocnice Prachatice, a.s. a z výročních správ nemocnice a z provozního řádu odpadového hospodářství. Pro výzkum bylo zvoleno časové období let 2008-2014. Výsledná data byla následně zpracována pro přehlednost do tabulkové a grafické podoby v programu Microsoft Excel. Jako další výzkumnou metodou byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru, který byl veden s pracovníky ve vybraném zdravotnickém zařízení. Dále v praktické části bylo provedeno kvalitativní výzkumné šetření. Toto šetření proběhlo formou polostrukturovaných rozhovorů, jejichž cílem bylo zjistit znalosti zaměstnanců vybraného zdravotnického zařízení týkající se odpadů. Získané výsledky mají poukázat na problematiku odpadů ze zdravotnických zařízení a jejich možného ovlivnění. Tato diplomová práce by mohla být využita jako informační zdroj ke správnému nakládání s odpady, vývoji platné legislativy a možnostem odstraňování zdravotnického odpadu.
Formation and mode liquidation waste from Hospital Prachatice a.s.
Keywords: Odpad ze zdravotnictví; Zdravotnický odpad; Infekční odpad; Nakládání s odpady; Odpadové hospodářství; Nemocnice Prachatice; a.s.